torstai 19. kesäkuuta 2014

Kesälukumaraton

Kesälukumaraton, huraa!

En ole ennen tehnyt mitään tällaista, en ole ylipäätään lukenut juurikaan muuta kuin "inspiraation" vallatessa tai pakon edessä. Kesälukumaraton kuulosti kuitenkin liiankin houkuttelevalta, etenkin tällaisella kurjalla sadesäällä, säällä jolloin kaikkein parasta on kierähtää huoneen nurkkaan kirjan ja kaakaon kanssa ja lukea koko päivä, ilta ja yö. Mikäs sen parempaa? :)

Kirjoikseni valitsin vasemmalla olevat, jotka ovat siis Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuva (tai oikeastaan leikkaamaton alkuteos, The Picture of Dorian Gray)
 P.C. ja Kristin Castin Kahlittu,
Gemma Malleyn The Killables (joka ilmeisesti odottaa vielä suomijulkaisuaan) sekä
John Greenin Paper Towns.

Lienee selvää, että on ihme, jos saisin kahlattua vuorokaudessa jo yhden tai kahdenkin läpi, mutta mieluummin liikaa haastetta kuin liian vähän, mikä maraton se muuten olisi?

Aloitan iloisen luku-urakkani tänään kello 21.00, ja päivittelen tänne väliaikatietoja sitä mukaa, kun lukeminen edistyy. Kirjoitan myös myöhemmin arvostelua, mikäli saan jotakin luettuakin… huraa, jälleen!

22.31

Oscar Wildea luettu 52 sivua. Teksti on juuri niin raskasta kuin äidinkielen tunneilta muistin, mutta niin vangitsevaa… tätä tahtia luen tätä 6 tuntia, mutta ei se haittaa. Kirjan esittelemät ajatukset herättävät lähinnä pelkoa - olenhan Dorian Grayn iässä. Miltä kirja tuntuisi 30 tai 40 vuoden kuluttua? Otan asiakseni lukea sen uudelleen. Leikkaamaton kopioni on ihastuttava, ja lopun kulttuurimerkinnät auttavat ymmärtämään 1800-luvun lopun teemoja paljon paremmin.

22.53

Sivu 70 - ja tästä kirjasta tuli oikeasti aika ahdistava. Tulen jollain tasolla niin surulliseksi aina kun kirjoissa tulee se hetki, jonka voi tuntea viileänä poltteena, hetki jona kaikki menee päin mäntyä ja josta lähtee vain jyrkkenevä alamäki.

12.46

Nukuin turhan pitkään, mutta nyt Dorian Grayn muotokuva on sentään luettu. Aamupäivästä - tai päivästä, niin kuin nyt täytynee asia ilmaista - minulla ei ole juuri muutakaan, joten taidan käydä Kahlitun kimppuun heti kun löydän itselleni aamiaista.

14.02

102 sivua Kahlittua takana, muutama sata vielä edessä. Tämä tosiaan on paljon kevyempää tekstiä luettavaksi, vaikka tavallaan raskasta ja ahdistavaa onkin. Tällä kertaa ahdistus on sentään eri tasolla - kirjan päähenkilö ei mitenkään voi kuolla, koska kirjahyllyssäni odottavat yhä sarjan osat 8 ja 9 ja lisää on tulossa. Onnellinen loppu saattaa olla vielä edessä!

16.06

224 sivua luettuna, ja kirja alkaa kyllä käydä aika jännittäväksi. En tiedä, miten maltan lähteä juhannusjuhlille parin tunnin päästä ja vain... oikeasti laskea tämän käsistäni. Onneksi on vielä kaksi lyhyttä automatkaa…

Tunnelmia maratonin jälkeen

Phiuh. Olihan siinä urakkaa. Juhannusjuhlat onnistuivat tosiaan sotkemaan suunnitelmat jos niitä edes oli, ja Kahlitusta jäi jäljelle vielä vajaat sata sivua. 351 sivua tuli tuota silti luettua, millä päästään yhteensä niinkin hulppeaan lukuun kuin 528 sivua. Olen kyllä tyytyväinen tähän, vaikkei Kahlitun kepeän nuorekkaita sivuja oikein voikaan verrata Wilden täyteenahdettuihin ja taiteellisiin tekeleisiin.

Luen tuon edellä mainitun loppuun vielä viikonlopun aikana, ja kirjoittelen molemmista jos jonkinmoista tekstiä hieman myöhemmin. Voin luvata, että ensi kerralla osallistun maratoniin uudelleen, sen verran hauskaa kirjojen parissa oli viettää koko vuorokausi, enemmän tai vähemmän. Ensi kerralla myös varaudun etukäteen, kiitos tästä kerrasta!

4 kommenttia:

 1. Kiva, että sinäkin innostuit osallistumaan. :) Maratoonaaminen on mukavaa ja kirjavaihtoehtosikin kuulostavat todella hyviltä. Tsemppiä kohta alkavaan maratoniisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maratoonaaminen kuulostaa kyllä mahtavalta, hyvä että huomasin sen eilen enkä vasta tänään, kaiketi! Ja kiitos paljon, nuo ovatkin melkein kaikki kirjoja jotka ovat joutuneet odottamaan kirjahyllyssäni omaa vuoroaan aivan liian kauan... :) Kiitos myös tsempeistä ja upeasta kirjablogistasi!

   Poista
 2. Mainiota maratonia sinulle! Dorian Gray on upea, mutta tosiaan ahdistava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja hyvää juhannusta! :) Dorian Gray oli juurikin sitä, mutta ehkä se oli ihan hyvä kirja aloittaa, nyt kaikki muu tuntuu (ehkä) vähän helpommalta.

   Poista